Μία βόλτα στον Κιθαιρώνα

Kithaironas

Μία βόλτα στον Κιθαιρώνα είναι πάντα μαγευτική

Γιατί πρακτικά μόνο ως βόλτα μπορώ να το αναφέρω. Μία βόλτα 143 χιλιομέτρων και 3000 υψομετρικών, σε ένα βουνό που έχω να το επισκεφτώ από το 2013 και έχω πάει συνολικά 3 φορές και μία αυτή 4.

Ο Κιθαιρώνας αποτελεί από μόνος του μία μικρή πρόκληση – ίσως όχι τόσο η ανάβαση αφού είναι ένας μικρός συνδυασμός Υμηττού και ανάβαση Πεντέλης – αλλά περισσότερο η μαγεία που συνδυάζει, η δύσκολη διαδρομή σε σημεία αλλά και τα 75km απόσταση αν ξεκινήσεις από τα Δυτικά Προάστεια.

Στις καλύτερες μου μέρες – χρειαζόταν ένα 3ωρο και κάτι για να φτάσω και ένα 2ωρο και κάτι για να επιστρέψω. Αυτή τη φορά, η σταθερή αποχή τα τελευταία χρόνια από κάτι συστηματικό – προσέθεσε στα 2 αυτά νούμερα 30 λεπτά και η συνολική μου ταχύτητα περιορίστηκε κοντά στα 22km/h – και πάλι καλά θα έλεγα.

Η διαδρομή ακολουθεί την ανάβαση Χασιάς, ενώ στην διασταύρωση για Σκούρτα, επιλέγουμε αριστερά και κατευθυνόμαστε στα χωριά Στεφάνη, Πράσινος και Πάνακτος μέχρι να μας υποδεχτεί μία ιδιαίτερα αφιλόξενη και επικίνδυνη κατηφόρα (ανηφόρα στην επιστροφή) με κλίσεις σταθερές στο 10% και τσιμεντένιες φουρκέτες.

Συνεχίζουμε με την κοινότητα της Οινόης ενώ στον κεντρικό δρόμο που έρχεται από την Μάνδρα κάνουμε δεξιά – και μετά από μερικά χιλιόμετρα στη σήμανση αριστερά προς Βίλλια. Ο δρόμος πλέον μας πηγαίνει μόνος του — αφού διακριτικά έχει ξεκινήσει η ανάβαση για το βουνό με την θέα στην κορυφή να κόβει την ανάσα.

Αναλυτικά την διαδρομή και τις “επιδόσεις” μου στον παρακάτω σύνδεσμο.

https://connect.garmin.com/modern/activity/2643487014

Διατροφή κατά την διάρκεια της βόλτας στον Κιθαιρώνα

Ως γνωστόν φροντίζω να μην παίρνω ιδιαίτερα πολλά — αλλά αυτή τη φορά η κίνηση μου ήταν σοφή. Μέχρι και τα Βίλλια κατανάλωσα μία μπάρα βρώμης Deligios, ενώ στην πηγή πριν την ανάβαση ένα energy gel ZV7. Στην επιστροφή μία 20λεπτη στάση στα Βίλλια για ένα καφέ μέτριο και γλυκό του κουταλιού — και πριν την τελευταία ανάβαση / ανάποδη της Χασιάς, ένα GU energy gel. O λόγος για τα τζελάκια είναι κυρίως ένα test πριν το επερχόμενο brevet των Δελφών και την πάντα απαιτητική ανάβαση Παρνασσού.

Γενικά tips και happenings

Γενικότερα αποφύγετε το single ride, ειδικά αν δεν είστε έμπειρος ποδηλάτης. Η περιοχή απομακρύνεται αρκετά από αστικό περιβάλλον και οτιδήποτε μπορεί να συμβεί. Διοργανώστε ένα mini cycling event με φίλους και καλή παρέα και τολμήστε το.

Το τελευταίο χωριό είναι τα Βίλλια πριν την ανάβαση του βουνού, ενώ μετά τα Βίλλια υπάρχει μία υπέροχη βρύση για ανεφοδιασμό σε νερό και ίσως κάποιες μικρές στιγμές ξεκούρασης.

Προσοχή στα σκυλιά και τα κοπάδια με τα πρόβατα σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής. Σήμερα ήρθα face to face με 6-7 κοπάδια ενώ η κατάσταση ζόρισε λίγο με μερικά τσοπανόσκυλα. Κατεβαίνετε από το ποδήλατο, τα μάτια καρφωμένα στον “εχθρό”, φωνή σταθερή, δυνατή και συνεχής και πάντα το ποδήλατο ανάμεσα σε σας και τον σκύλο.

Ελπίζω να βοήθησα.

Κ.

 

 

 

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.